Rouwgevoelens

Bij rouw denken we vaak aan het verlies van iemand die dicht bij je staat zoals opa, oma, vader, moeder, broer of zus. Soms word je ook overvallen door rouwgevoelens van iemand die verder van je weg lijkt te staan. Dit kan je dan onverwachts erg uit balans brengen.

Verschillende soorten rouw

Rouw bij het verlies van een kind is enorm zwaar. Het hoort niet zo te gaan. Maar ook verlies van iets wat er nooit geweest is, zoals een onvervulde kinderwens kan een gecompliceerd gevoel van verdriet met zich mee brengen.

Door de beëindiging van een partnerrelatie gaan mensen vaak ook door een rouwproces. Zelfs als het de eigen keuze was om de relatie te beëindigen. Soms kunnen gedachtes opkomen of we de juiste keuze is gemaakt. Met deze rouw wordt vaak geen rekening gehouden kan kan je zomaar ineens overvallen.

Het verbroken contact met een gezinslid brengt ook rouw met zich mee. Het gemis en gedachte dat je het liever anders had gewild en daardoor een gevoel van onmacht kan je overvallen.

Het verlies van gezondheid kan ook rouw teweeg brengen. Bijvoorbeeld het verliezen van het rijbewijs omdat het niet meer verantwoord is om auto te rijden. Maar ook een ernstige ziekte, ongeluk en handicap brengt rouw met zich mee.

Een ander soort rouw is het verliezen van een collega. Niet omdat die collega overlijdt maar omdat die collega ergens anders gaat werken of stopt met werken.  Dit verlies kan verschillende effecten op jou hebben. Je ervaart letterlijk een gemis.

Rouw baanverlies

Ook kun je rouwen omdat je je baan verliest. Je wordt dan overvallen door allerlei emoties. Je gaat jezelf vragen stellen zoals:  Wie ben ik nu nog zonder baan? Dit soort rouw wordt vaak over het hoofd gezien. De aandacht gaat snel naar het zoeken van een nieuwe baan. Je solliciteert en wordt keer op keer afgewezen. Je gesprekspartner ziet iemand in rouw. Als je aandacht aan je rouwfase besteedt dan zul je merken dat je voor een werkgever een meer interessante gesprekspartner bent.

Maak een afspraak

Wil je je leven weer oppakken en niet meer te veel blijven hangen in deze rouwperiode maak dan een afspraak.