Emdr haalt het trauma uit het gezicht

Sommige mensen, die ik in mijn praktijk zie, lopen heel lang rond met een traumatische ervaring en denken dat er niets aan te doen is. Ze hebben al van alles geprobeerd. Krijgen van hun omgeving goed bedoelde adviezen zoals het een plekje geven. Maar hoe doe je dat dan? Het lukt ze niet en proberen te accepteren dat de traumatische ervaring altijd de emotionele lading zal blijven behouden.

Tot ze van EMDR therapie horen. Van iemand die het zelf ervaren heeft, van de huisarts of op een andere manier. Ze maken een afspraak en komen vaak sceptisch maar toch heel hoopvol naar mijn praktijk.

Vorige week was er een client in mijn praktijk met heel traumatische relatie met de ouders. Ze nam haar zus mee. Deze mocht zien wat voor effect EMDR op haar zus had. Ongelofelijk dat na één EMDR sessie er al zoveel rust ervaren wordt.

Voor mij als EMDR therapeut is het zo ontzettend mooi om te zien wat EMDR voor deze cliënten kan betekenen. Ik zie de cliënten vaak al tijdens de sessie letterlijk veranderen. Het gezicht wordt zachter, de ogen gaan weer stralen. Het verdriet, de boosheid, de angst, de teleurstelling, het ongelukkig zijn verdwijnt letterlijk uit het lijf.

De zus van deze client vertelde zelf hoe ze het gezicht van haar zus zag veranderen. Hoewel de traumatische gebeurtenis in het geheugen blijft, de emotionele lading is verminderd. Dat is voor de client een heel bijzondere en fijne verandering. Daardoor komt er ruimte voor fijne en mooie herinneringen.

Recent Posts