Als slapen niet lukt
Slapen is vaak een probleem bij cliënten die ik in mijn praktijk zie. Ze liggen lang wakker omdat ze piekeren, onrust voelen, bang zijn dat ze weer niet in slaap vallen. Soms vallen cliënten wel goed in slaap maar worden midden in de nacht wakker om vervolgens niet meer in slaap te vallen. De klok tikt verder en als ze dan wel weer in slaap vallen is het bijna tijd om op te staan. Slecht slapen heeft diverse gevolgen. Zo klagen cliënten over vermoeidheid, prikkelbaar, niet goed kunnen concentreren, geheugen wat niet zo goed werkt, futloosheid, minder alertheid, emotioneler en minder energie. Dit zijn geen fijne klachten en vaak houden ze de hele dag na een slechte nacht aan.
Het is niet eenvoudig om beter te slapen. Er geen knopje wat je om kunt zetten om te gaan slapen. Er zijn wel dingen die invloed hebben op beter slapen. Zo is het belangrijk hoe de slaapkamer is. Wordt de slaapkamer voldoende gelucht, is het beddengoed schoon en fris, passen het matras en kussen goed bij je, is de slaapkamer voldoende donker en opgeruimd. Vaak hebben mensen een televisie, telefoon of tablet op de slaapkamer. Hierdoor wordt het hoofd actief gehouden en kan de slaap uitblijven of op zich laten wachten.
Regelmaat is belangrijk. Dat betekent iedere dag op dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan. Dat valt niet mee. In het weekend wijken we daar gemakkelijker vanaf. Ook heeft eten en drinken invloed op het al dan niet in slaap vallen. Het is verstandig om na 20.00 uur niet teveel meer te eten of te drinken maar ook niet heel actief sporten. Je geeft dan een verkeerd signaal af aan je lichaam waardoor het lastiger in de slaapmodus gaat.
Als je alles al geprobeerd hebt maar nog steeds blijft piekeren en de slaap niet kan vatten dan zou een hypno-sessie misschien kunnen helpen. Tijdens de hypno-sessie krijgt het onbewuste de opdracht om het ‘los te laten’. Wat ’het’ dan ook mag zijn. Als het hoofd dan wat leger is en niet meer veel om te piekeren heeft komt de slaap soms gemakkelijker.