EMDR als je dissocieert

Een cliënt meldt zich in mijn praktijk. Ze is jaren van het kastje naar de muur gestuurd. Heeft veel traumatische ervaringen gehad in haar leven en zou dit graag met emdr aan willen pakken. Door deze traumatische ervaringen heeft ze al haar hele leven al last van lange depressieve episodes. Deze episodes duren weken/maanden en worden afgewisseld met iets mindere depressieve periodes van een paar dagen om dan weer ver in de depressiviteit terug te vallen. Haar doel is om wat meer van die mindere depressieve episodes te ervaren. Ze is bij de reguliere zorg weggestuurd omdat ze dissocieert. Dan kunnen ze geen emdr met haar doen, is het verhaal.

We gaan toch van start en inderdaad bij de eerste emdr sessie gaat ze dissociëren. Ze vertelt schoorvoetend dat ze ergens heeft gelezen dat chocolade zou kunnen helpen om niet of in iedere geval minder te dissociëren. Nou dan gaan we dat proberen. Ik haal chocolade uit mijn kast en geef haar een stukje terwijl we verder gaan met de emdr sessie. Het dissociëren is niet helemaal weg maar veel minder.

Na een aantal emdr sessies en een aantal maanden later vertelt ze dat de depressieve klachten een stuk minder zijn. Ze gaat niet meer zo diep in de depressiviteit en niet meer zo lang. Ze heeft steeds meer goede dagen. Na een tijdje kunnen we het emdr traject zelfs afsluiten. Ze is tevreden, voelt zich een ander mens, kan het leven beter aan en maakt weer toekomstplannen.

Wat een mooi resultaat. Met altijd in het achterhoofd ‘de cliënt weet het, kan het en doet het’ bereik je meer. Deze cliënt wist heel goed wat ze nodig had.

Recent Posts