Verborgen trauma in een relatie

Relatie therapie als er een trauma op de achtergrond aanwezig is bij één van de partners

Als ik vertel dat ik trauma therapeut ben zeggen cliënten al gauw dat ze geen trauma hebben. Maar wat is nou eigenlijk een trauma? We weten dat mensen die een oorlog hebben meegemaakt dit vaak als traumatisch ervaren hebben en dat kunnen we ons ook helemaal voorstellen. Een cliënt vertelt dat hij een bijna ongeluk op een kruispunt heeft gezien en daardoor iedere morgen als hij naar zijn werk fietst een andere weg neemt omdat hij dat kruispunt wil vermijden.

Hij last heeft van angst als hij bij dat kruispunt komt. Hij krijgt flashbacks als hij bij dat kruispunt komt. Het angstzweet breekt hem uit en zijn ademhaling en hartslag gaan sneller. Heeft deze man dan een trauma? Ja, dat heeft hij. Hij heeft er last van en het laat hem niet los. Hij vermijdt de situatie en het beïnvloed zijn dagelijkse leven. Misschien is hij prikkelbaar, heeft een korter lontje, trekt zich terug, is verdrietig of heeft overdreven schrikreacties. Dan spreken we van iemand met een traumatische ervaring.

Trauma in een relatie

Vaak komen cliënten met andere klachten bij mij binnen en blijkt er een traumatische gebeurtenis achter te liggen. Zo kan de relatie met de partner eronder gaan lijden en komen ze voor relatietherapie in mijn praktijk. Het is niet zo dat ze dan meteen het trauma benoemen omdat ze het gewoonweg niet weten dat daar een probleem zit. Maar na samen op onderzoek te gaan komen we er wel achter. Dan komt degene met de traumatische ervaring een aantal sessies alleen. We gaan dan EMDR interventie inzetten. Al snel is de emotionele lading die bij het trauma hoort sterk verminderd. Dan blijkt dat dit de oorzaak was van het relatieprobleem. Degene met de traumatische ervaring wordt weer meer zichzelf. De partner herkent hem weer en voelt de liefde, die er steeds nog zat, weer terug komen.

liefde man vrouw

Recent Posts