Nooit te oud om dingen te veranderen!

Jan, goed uitziende en fitte 78 jarige man, meldt zich in mijn praktijk met het probleem dat hij en zijn vrouw geen seks meer hebben. Dit hebben ze al 30 jaar niet meer. Ze zijn al lang getrouwd en hebben volwassen kinderen die het nest al verlaten hebben. Er zijn inmiddels ook kleinkinderen. Jan is met pensioen. Heeft altijd hard gewerkt in zijn eigen zaak die hij had.

Zijn vrouw en hij zijn al jaren geleden uit elkaar gegroeid. Zijn vrouw heeft de zorg van haar moeder op zich genomen. Daarnaast heeft ze ook ze zorg van de kinderen voor haar rekening genomen. Ze hebben in die jaren die verstreken weinig tot geen tijd voor elkaar vrij gemaakt. Ze hebben ieder hun eigen leven opgebouwd. De verbinding is weg gegaan.

Jan vindt zijn vrouw nog steeds heel erg mooi en verlangt naar warmte en liefde van haar. Maar die krijgt hij niet. Hij is zelf ook niet meer in staat om zijn vrouw de liefde en warmte te geven. Hij denkt dat ze daar geen behoefte meer aan heeft. Jan komt naar mijn praktijk om erover te praten en wil samen zoeken naar een oplossing voor zijn verlangens.

Als we een aantal sessies hebben gehad staat Jan ineens met zijn vrouw voor de deur. Zijn vrouw is boos omdat wij slecht over haar praten tijdens de sessies. Dat is zeker niet waar want Jan is heel liefdevol als hij over zijn vrouw praat. We gaan met zijn drieën in gesprek maar ik laat eerst zijn vrouw haar verhaal doen. Wat blijkt? De aannames van Jan kloppen niet. Zijn vrouw heeft zeker wel behoefte aan warmte en liefde en wil dat heel graag van Jan krijgen. Jan kan zijn oren niet geloven. Hoe kan het dat je alle twee het verlangen naar elkaar hebt en het niet weten van elkaar? Nog vol ongeloof gaan ze samen weg nadat we een nieuwe afspraak hebben gemaakt voor hun samen.

Twee weken later staan ze weer voor mijn deur. Als ik open doe krijg ik een heel warm gevoel. Wat een prachtig stel staat er voor mijn deur. Jan met een lach van oor tot oor en zijn vrouw ook met een lach van oor tot oor. Als ze gaan zitten dat begint zijn vrouw met haar verhaal. Ze fluistert het haast: “We zijn samen in bad geweest”. Mijn dag kan niet meer stuk. Als ik twee mensen weer tot elkaar kan brengen dan ben ik zo dankbaar dat ik een heel klein beetje heb mogen helpen.

Jan is niet de echte naam van de cliënt.

8845afb07

Recent Posts